Curs – Sindromul de Intestin Iritabil

Data ultimei actualizari: 31/12/2018

Un curs oferit de Societatea Nationala de Medicina Familiei

in parteneriat cu UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca

sustinut de:

 

 

 

Sindromul de Intestin Iritabil

Data creditarii: 01.01.2019 – 31.12.2019

Obiectiv: Cursul „Sindromul de intestin iritabil” este un program disponibil on-line, al carui obiectiv este sa puna la dispozitia medicilor de familie informatii actualizate si bazate pe dovezi stiintifice notiuni esentiale despre microbiota si disbioza.

Este definita si clasificata microbiota, este descris echilibrul acesteia, precum si istoricul ei. Cursantii vor aprofunda dupa parcurgerea celor 3 lectii notiuni esentiale despre factorii care influenteaza microbiota.

In curs este explicat clar faptul ca dezvoltarea microbiotei este afectata de factori diferiti, cum ar fi tipul nasterii, dieta, genetica, starea de sanatate, varsta gestationala. Lectiile cursului ofera informatii si despre disbioza – modificarea compozitiei microbiotei. Sunt descrisi factorii de risc si ISB, dar si diagnosticul pozitiv care are la baza anumite simptome. Cursul ofera detalii legate de investigatiile necesare precum si despre principalele comorbiditati. Cei care vor parcurge integral cele 3 lectii vor intelege si fiziopatologia afectiunii, dar si comorbiditatile psihologice. Mai mult, in aceste conditii echipa formata din medicul de familie si cel din specialitatea complementara va putea functiona eficient in identificarea pacientului cu diabet zaharat si pentru managementul bolii acestuia.

Pentru studiu va recomandam sa parcurgeti materialele stiintifice disponibile online in pagina “Lectii”. Cursul se incheie cu examenul final.

Absolvind cursul “Sindromul de Intestin Iritabil” cu un scor corespunzator (80% din raspunsuri corecte) veti obtine 8 puncte recunoscute in programul EMC in specialitatea Medicina de Familie.

Inapoi la cursuri Acces lectii

Autorii cursului

Prof. Univ. Dr Dan Dumitrascu, Medic primar, specialitatea Gastroenterologie, membru titular al ASM
Dr. Ioana Daciana TOMA – Medic Primar, specialitatea Medicina de Familie, referent