Stiri medicale

Depre alimentatie in astm

Data ultimei actualizari: 11/02/2013

Una dintre intrebarile frecvente ale pacientilor nou diagnosticati cu astm catre medicul de familie este legata de restrictiile alimentare recomandate. Cand facem recomandari pe acest subiect vom tine cont de faptul ca alergenele alimentare pot reprezenta factori de risc pentru agravarea astmului.

Cu toate acestea, alergia alimentara este responsabila rareori de exacerbarea astmului si apare aproape exclusiv la copilul mic. Sulfitii – aditivi alimentar frecvent intalniti – cat si tartrazina, benzoatul sau glutamatul monosodic sunt rareori implicate in exacerbarea astmului.

Din aceste considerente, medicul de familie nu trebuie sa faca recomandari pentru restrictii alimentare pe termen lung fara a exista o dovada implicarii substantei respective. Insa, este important ca medicul sa invete pacientul sa urmareasca contextul in care apar simptomele de astm inclusiv din perspectiva alimentatiei.

Cu toate ca nu se recomanda impunerea unor restrictii alimentare per ansamblu fara dovezi, este  foarte important de facut recomandari pentru o alimentatie corecta pentru a evita obezitatea

Obezitatea in sine reprezinta factor de risc pentru aparitia astmului, iar prezenta obezitatii la un pacient astmatic face astmul sa fie mai greu de controlat. De aceea, vom colabora indeaproape si convingator cu pacientii cu astm si IMC ridicat pentru a ajunge la greutatea optima si pentru a diminua pe cat posibil riscurile legate de exacerbari si comorbiditati.

Pentru o buna comunicare cu pacientii puteti accesa Gratuit cursul Astmul, diagnostic pozitiv si diferential, disponibil pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul abordeaza aspectele specifice ale astmului din perspective medicului de familie, atat privitor la alimentatie, cat si alte aspecte  de interes precum: astmul si pacienta gravida, astmul si bolile asociate, etc.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

Material realizat cu sprijinul dr. Daciana Toma, coator al cursului ”Astmul, diagnostic pozitiv si diferential”

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.