Stiri medicale

Puncte EMC: Cursuri online despre diabet pentru medicii de familie

Data ultimei actualizari: 26/09/2018


Un raport al expertilor internationali de sanatate publica arata ca diabetul este una dintre cele patru boli care cauzeaza cele mai multe decese la nivel mondial.

Platforma Formare Medicala aflata sub egida Societatii Nationale de Medicina Familiei pune la dispozitia medicilor de familiei 8 cursuri despre patologia diabetica, toate creditate cu puncte EMC.

Astfel, pe langa obtinerea punctelor EMC, medicii care acceseaza si absolva aceste cursuri online, au si avantajul de a fi la curent cu noutatile din aceasta arie.

Cele 8 cursuri despre diabet cu puncte EMC sunt:

1.Introducere in Diabetul Zaharat (DZ) – 10 puncte EMC

Acest curs online ofera informatii despre epidemiologie, criterii de diagnostic ale diabetului zaharat, factori de risc si screening, toleranta alterata la glucoza, sindromul metabolic, supraponderea si obezitatea. Toate aceste aspecte vor ajuta medicul de familie sa depisteze boala intr-un stadiu precoce.” Introducere in Diabetul Zaharat” este un curs creditat cu 10 puncte EMC.

2. Complicatiile diabetului zaharat. Monitorizarea pacientului – 10 puncte EMC

Acest curs contine informatii necesare despre complicatiile acute in diabetul zaharat tip 2, hipoglicemie, complicatiile macrovasculare, complicatiile microvasculare, monitorizarea pacientului cu diabet zaharat si educatia terapeutica a pacientului. Cursul “Complicatiile diabetului zaharat. Monitorizarea pacientului” este creditat cu 10 puncte EMC.

3. Fiziopatologia DZ, mecanisme de glucoreglare, evaluarea initiala a pacientului cu diabet zaharat10 puncte EMC

In acest curs, medicii de familie vor gasi informatiile necesare despre fiziopatologia diabetului zaharat tip 2, mecanisme de glucoreglare (insulinodeficienta, insulinorezistenta),  rolul rinichiului in glucoreglare, sistemul nervos central si metabolismul glicemic, precum si tintele controlului glicemic. Cursul “Fiziopatologia DZ, mecanisme de glucoreglare, evaluarea initiala a pacientului cu diabet zaharat” – 10 puncte EMC” este creditat cu 10 puncte EMC.

4.Tratamentul diabetului zaharat (DZ) de tip 2 – 10 puncte EMC

In paginile acestui curs, medicii vor gasi date necesare privind preventia diabetului zaharat tip 2, dieta in diabetul zaharat, clasele terapeutice sau insulinoterapia in diabetul zaharat tip 2. Cursul “Tratamentul diabetului zaharat (DZ) de tip 2” este creditat cu 10 puncte EMC.

5. Neuropatia diabetica – 10 puncte EMC

Cursul se refera la abordarea terapueutica a neuropatiei diabetice, acesta fiind cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat. De asemenea, medicii vor dobandi informatii actualizatedespre Boala arteriala periferica (BAP), despre neuropatia diabetica senzorio-motorie, precum si despre neuropatia diabetica autoimuna. Cursul “Neuropatia diabetica” este creditat cu 10 puncte EMC.

6. Piciorul diabetic – 10 puncte EMC

Acest curs online se refera la conceptul de picior diabetic, principalele metode de examinare in care screeningul periodic al piciorului este necesar pentru o diagnosticare precoce a eventualelor complicatii. De asemenea, medicii vor citit si despre cum trebuie  efectuata educatia terapeutica specifica ingrijirii picioarelor la acesti pacienti. Cursul “Piciorul diabetic” este creditat cu 10 ouncte EMC.

 

7. Sindromul de Intestin Iritabil – 8 puncte EMC

Pe parcursul acestui curs, medicii de familie vor afla informatii actualizate despre factorii care influenteaza microbiota, bolile asociate disbiozei, tulburarile gastro-intestinale functionale sau despre recomandarea probioticelor in cazurile diagnosticate cu SII. Cursul “Sindromul de Intestin Iritabil” este creditat cu 8 puncte EMC.

8. Boala renala diabetica – 6 puncte EMC

Acest curs este unul foarte usor accesibil medicilor de familiei, mai ales ca are o singura lectie, cuprinzatoare si plina de informatii actualizate despre boala cronica de rinichi in statul de prediabet , caracteristica sindromului metabolic, dar si despre complicatiile acestei boli in corelatie cu alte afectiuni. Cursul “Boala renala diabetica” este creditat cu 6 puncte EMC.

Toate aceste cursuri despre diabet sunt realizate cu aportul important al unor medici de familie formatori. Pentru a  vedea lista cu toate cursurile creditate cu puncte EMC, click AICI.

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.