Am inteles

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii.
Mai multe informatii: Termeni si conditii

Disbioza asociata consumului de antibiotice

Sunteti aici: EMC FormareMedicala » Webinarii » Disbioza asociata consumului de antibiotice

✶ WEBINAR ✶

Disbioza asociata consumului de antibiotice

Urmareste inregistrarea

🕑 Data și ora: 12-12-2023, 19:00

🔊 Coordonator:
Dr. Cristina Olariu, Dr. Ligia Mosneaga

Disbioza indusa de antibiotice, cunoscuta si sub denumirea de diaree asociata antibioterapiei (DAA), reprezinta o perturbare a microflorei intestinale care apare in urma tratamentului cu antibiotice. Recunoscuta ca o preocupare clinica inca din anii 1950, DAA se manifesta prin diaree si a fost observata atat la copii, cat si la adulti. Studiile clinice dovedesc ca tratamentul cu antibiotice determina reducerea cu cel putin 25% a diversitatii microbiene intestinale. Persistenta modificarilor microbiotei intestinale poate dura uneori pana la 2 luni de la intreruperea tratamentului antibiotic.

Reducerea diversitatii microbiotei permite dezvoltarea unor patogeni precum C. difficile, E. coli, Clostridium perfringens si Staphylococcus aureus.

Aceste descoperiri sugereaza ca strategiile de intarire a capacitatii microbiotei intestinale de a rezista si preveni modificarile cauzate de antibiotice sunt de interes clinic major.

Pana in prezent, Saccharomyces boulardii CNCM I-745 este unul dintre cele mai studiate probiotice capabile sa restabileasca diversitatea si compozitia microbiotei intestinale. A acumulat dovezi de eficacitate in prevenirea si tratarea DAA, recurentelor bolii asociate cu infectia cu C. difficile, precum si efectelor secundare gastrointestinale asociate cu terapia de eradicare pentru H. pylori.

Pentru a afla mai multe despre aceasta tema si pentru a impartasi opinia dumneavoastra, va invit sa participati la webinarul nostru unde veti avea posibilitatea sa aflati perspectivele terapeutice ale Lectorilor invitati.

Prezenta dumneavoastra ne onoreaza!

Agenda Eveniment

Perspectiva gastroenterologuluiDr. Cristina Olariu

Perspectiva medicului de familieDr. Ligia Mosneaga

separator
Pasul 1. Autentificare sau creare cont

Inregistrarea evenimentului este disponibila dupa login.