Pe plan mondial, bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Diagnosticul si interventia precoce au impact favorabil asupra evolutiei bolii si determina cresterea calitatii vietii.
Abordarea acestor pacienti reprezinta o provocare pentru medicul de familie datorita abordarii individualizate a tratamentului, in functie de simptomatologie, prezenta si severitatea exacerbarilor, spectrul larg al fenotipurilor descrise si comorbiditatile prezente.
Incercam sa subliniem importanta diagnosticarii precoce a afectiunii in conditiile in care simptomatologia poate fi reportata incorect de unii pacienti, fie atribuita altor patologii. Astfel, rolul medicului de familie este unul vital in diagnosticul diferential al acestei patologii.
In cadrul acestui curs veti gasi prezentate aspectele generale ale afectiuni cum ar fi: semnele si simptomele specifice, conditiile cele mai frecvent asociate cu aparitia bolii, precum si factorii predispozanti si favorizanti. Cum spuneam si mai sus, de multe, ori debutul bolii poate fi insidios sau simptomele bolii pot fi puse pe seama altor afectiuni ale pacientului, astfel putand fi ratat un diagnostic precoce si corect.
Ulterior vom face o scurta prezentare a fiziopatologiei BPOC pentru ca mai apoi sa prezentam comorbiditatile cu care BPOC poate cooexista si care pot avea un impact semnificativ asupra bolii. Vom mai detalia si motivele cele mai frecvente ale exacerbarii bolii si modalitatile de tratament ale exacerbarilor acute.
Din acest motiv va propunem acest curs care aduce o multime de informatii noi si utile pentru abordarea personalizata a tratamentului si a preventiei.
Cursul „BPOC, importanta diagnosticului precoce, abordare terapeutica si preventie” este un curs online, de tip interactiv, care ofera 10 puncte EMC gratuite si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie Pneumologie.
Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente, iar suportul de curs va putea fi accesat si dupa finalizarea cursului, pe platforma FormareMedicala.