Sunteti aici: EMC FormareMedicala » Webinarii » Acidul alfa lipoic:
rol in fiziologie, metabolism si patologia umana
✶ WEBINAR ✶
Sectiuni: Diabet, nutritie
Webinarul are ca invitați și teme:
1. Șef Lucrări Dr. Anca Crăciun, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice – “Rolul acidului alfa lipoic în fiziologie și metabolism”
Acidul alfa lipoic, cunoscut și sub denumirea de acid tioctic, este o substanță de tipul vitaminelor, care acționează ca antioxidant atât intra, cât și extra celular. Este solubil atât în apă, cât și în mediul lipidic. Din această cauză, el pătrunde cu ușurință prin membrana celulară și prin bariera hematoencefalică, protejând toate celulele organismului, inclusiv neuronii, de acțiunea radicalilor liberi. Astfel, acidul alfa lipoic este implicat în producția de energie la nivelul fiecărei celule și favorizează metabolismul celular al glucozei.
2. Prof. Univ. Dr. Farm. Gabriel Șaramet, Prodecan al Facultății de Farmacie, UMF „Carol Davila” București – “Medicament sau supliment alimentar? Ce ne vindecă și ce ne menține sănătoși?”
Cum facem diferența între medicamente și suplimente alimentare? Care sunt preparatele farmaceutice care tratează și care sunt produsele farmaceutice care ajută în menținerea sănătății? Ce reglementări aduce Legea suplimentelor alimentare publicată în Monitorul Oficial al României în 01.04.2021? Acestea sunt întrebările de la care pornește discuția despre beneficiile preparatelor farmaceutice.
3. Prof. Dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Membru de Onoare al Academiei Române – “Rolul acidului alfa lipoic în patologia umană”
Rolul principal al acidului alfa lipoic este de a acționa asupra stresului oxidativ în patogeneza complicațiilor diabetului zaharat. Stresul oxidativ are impact în diabetul zaharat la mai multe niveluri, deoarece conduce la complicaţii microvasculare, macrovasculare, afectarea activităţii insulinei şi deteriorarea funcţiei celulelor β. Mai mult, are rol de antioxidant și în patologia neurologică, datorită multiplelor sale mecanisme biochimice. Acesta ar putea fi veriga terapeutică pentru afecțiunile neurovasculare, neurodegenerative sau neuroinfecțioase.
Profită de această oportunitate pentru a te informa de la cei mai buni. Investește în dezvoltarea ta profesională! Fii mai aproape de pacienții tăi!
Inregistrarea evenimentului este disponibila dupa login.