Curs online EMC

Amiloidoza

Prof. Univ. Dr. Daniel CORIU Dr. Andreea JERCAN Dr. Dina MERGEANI

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Hematologie Medicina de familie

Structura: 3 lectii

Aproximativ 10 ore de studiu

Disponibil pana la: 2023-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Abordam in cadrul acestui curs o boala destul de dificil de diagnosticat si ulterior de tratat in complexitatea simptomelor ei. Tocmai din acest motiv, facem o ampla prezentare a semnelor, simptomelor si modalitatilor de diagnostic clinic si paraclinic. Prin explicarea simptomatologiei “frustre”, ne dorim sa construim in judecata medicala a profesionistilor din domeniul medical, suspiciunea acestui diagnostic, chiar si acolo unde semnele de boala nu sunt evidente.

Dezbatem cele mai frecvente tipuri de Amiloidoza intalnite in practica curenta. Ne dorim sa zugravim cat mai exact tabloul clinic al diverselor forme de boala, pentru un diagnostic cat mai corect.

Un alt subiect abordat este tratamentul specific fiecarei forme de boala, in functie de localizarea acesteia. Abordam si strategii de management atat pe termen scurt si mediu, cat si pe termen lung.

Ultima parte a cursului este dedicata prezentarii unei serii de cinci cazuri clinice, in care sunt explicate si exemplificate toate notiunile teoretice descrise in primele doua module ale cursului. In acest mod, participantii la curs isi pot insusi atat atat notiunile teoretice, cat si pe cele practice, notiuni ce vor ajuta in practica de zi cu zi din cabinetele medicale.

La finalul cursului, particpantii vor putea pune cunostintele dobandite in cele 10 ore de studiu, din cadrul celor 3 lectii ale cursului, in slujba pacientilor lor, reusind sa diagnosticheze si sa trateze o afectiune atat de insidioasa.

Cursul “Amiloidoza” va este pus la dispozitie gratuit de echipa Formare Medicala si este creditat cu 10 puncte EMC. Punctele vor putea fi obtinute dupa finalizarea cursului si promovarea examenului de testare a cunostintelor.

divider

Subiecte abordate in cursul EMC Amiloidoza

Definitia, clasificarea, epidemiologia si diagnosticul Amiloidozei, Tipizarea amiloidului este esentiala pentru alegerea tratamentului, Amiloidoza primara/tip lant usor, Amiloidoza primara (AL), Diagnosticul amiloidozei AL, Definitia afectarii de organ in Amiloidoza, Afectarea cardiaca in Amiliodoza, Afectarea renala in Amiloidoza, Afectarea neurologica in amiloidoza, Afectarea hepatica in Amiloidoza, Afectarea digestiva in Amiloidoza, Afectarea de parti moi in Amiloidoza, Afectarea respiratorie in amiloidoza, Afectarea tiroidiana in Amiloidoza, Afectarea coagularii in amiloidoza, Vasculopatie amiloidica, Evolutia amiloidozei, Tratamentul amiloidozei - suportiv, ATTRh ATTRwt ALyz AA, Amiloidoza familiala tip transtiretina, Evolutia si tratamentul ATTRh, Amiloidoza tip transtiretina wild-type, Amiloidoza familiala tip lizozim, Amiloidoza secundara, Schema de diagnostic a amiloidozei, cazuri clinice amiloidoza

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management