Curs online gratuit creditat cu 10 puncte EMC

Boala hemoroidala

S.L. Daniel Voiculescu Dr. Mihaela Udrescu Dr. Oana Damian

Categoria: Gastroenterologie Medicina de familie

Structura: 3 lectii

Aproximativ 10 ore de studiu

Disponibil pana la: 2025-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Ce vei studia in cadrul acestui curs gratuit

Epidemiologie

Incidenta bolii hemoroidale este greu de stabilit, mai ales din cauza subdiagnosticarii. Se estimeaza o incidenta de aproximativ 30 %, corelata cu varsta. Insa, acest lucru incepe sa se schimbe, pentru ca, in prezent, boala incepe sa fie diagosticata din ce in ce mai des in randul populatiei tinere, mai ales din cauza stilului de viata sedentar. Femeile si barbatii sunt afectati in egala masura. Conform studiului PreBalance, efectuat in 2015 pe 7033 pacienti, arata ca, in Romania, 1 din 3 pacienti sufera de boala hemoroidala. Dintre cei cu aceasta afectiune considerata ‘rusinoasa’, 65% au fost de acord sa fie consultati de catre un specialist, insa doar 17% au ajus la consultul de specialitate.

Impactul bolii

Boala hemoroidala netratata poate duce la complicatii severe, precum tromboza hemoroidala, care provoaca dureri intense si inflamare. Infectiile locale pot evolua spre abces perianal sau fistule, necesitand interventii chirurgicale. De asemenea, prolapsul hemoroidal sever poate duce la strangulare si necroza tisulara, impunand tratament de urgenta. Boala hemoroidala este cea mai frecventa afectiune generatoare de suferinta ano-perianala.

Echipa de tratament

Echipa de tratament in boala hemoroidala include mai multi specialisti. Medicul de familie evalueaza simptomele si recomanda tratamente initiale. Gastroenterologul solicita investigatii suplimentare, precum colonoscopia, iar chirurgul proctolog intervine in cazurile severe prin metode minim invazive sau chirurgicale. De asemenea, nutritionistul ajuta la adoptarea unei diete adecvate pentru prevenirea complicatiilor.

Structura cursului

Lectia 1:
• Boala hemoridala – incidenta
• Notiuni importante despre anatomia canalului anal
• Etiopatogenia bolii hemoroidale

Lectia 2:
• Simptomatologia bolii hemoroidale
• Prolapsul hemoroidal
• Leziunile eczematiforme perianale
• Stadializarea bolii hemoroidale
• Examinarea clinica proctologica
• Tuseul rectal
• Anuscopia
• Scenarii de alarma ale bolii hemoroidale (studii de caz)
• Diagnosticul diferential al bolii hemoroidale
• Complicatiile bolii hemoroidale

Lectia 3:
• Profilaxia bolii hemoroidale
• Tratamentul bolii hemoroidale
• Tratamentul medicamentos al pacientilor cu boala hemoroidala
• Studiul CHORALIS
• Proceduri interventionale
• Rolul medicul de familie in evaluare, monitorizare si tratament

Autorii cursului

S.L. Daniel Voiculescu – medic primar Chirurgie, cadru universitar
Dr. Daniel-Iulian Voiculescu este medic primar in Chirurgie Generala, doctor in stiinte medicale. Dr. Daniel Voiculescu este si cadru universitar, mai exact sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, contribuind, astfel, la formarea studentilor si a medicilor rezidenti.

Dr. Mihaela Udrescu – medic primar Medicina de Familie, medic specialist Gastroenterologie
Dr. Mihaela Udrescu este medic primar in medicina de familie, medic specialist gastroenterologie, medic formator, cu experienta vasta in domeniu. De asemenea, este coordonator national al Grupului de Lucru DermAlergo MF din cadrul Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), membru titular din partea ESPCG in Comitetul Stiintific al UEG si membru EURACT.

Dr. Oana Damian – medic primar Medicina de Familie, medic formator
Dr. Oana Damian este medic primar Medicina de Familie si instructor formator. De asemenea, Dr. Oana Damian este membra a Grupul de lucru CardioMF din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), cu competenta in ultrasonografie generala

Pe scurt:
Pe parcursul acestui curs creditat cu puncte EMC (Educatie Medicala Continua), care se adreseaza cu precadere specialitatilor gastroenterologie, chirurgie generala, proctologie si medicina de familie, va puteti pune la curent cu cele mai recente noutati despre boli hemoroidale, tratament boala hemoroidala, simptome boala hemoroidala, complicatiibBoala hemoroidala, fiziopatologia bolii hemoroidale si epidemiologia bolii hemoroidale. Un alt obiectiv al acestui curs online pentru medici presupune actualizarea cunostintelor despre examen clinic boala hemoroidala, hemoroizi, studii de caz despre boli hemoroidale si practica clinica boli hemoroidale.

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management