In ultimii ani, abordarea diabetului se face din perspectiva tuturor factorilor de risc pe care ii prezinta pacientul, spre deosebire de vechea abordare, centrata doar pe profilul glicemic al acestuia.
Stiute fiind complicatiile pe care le are diabetul, este dovedit ca toate acestea pot fi prevenite doar prin abordarea integrata a pacientului. Acest lucru se traduce prin nevoia de evaluare completa a pacientului, de stabilire a tintelor terapeutice multiple (glicemice, tensionale, lipidice, greutate etc) adaptate contextului medical si atingerea acestor tinte prin medicamente care controleaza factorii de risc si previn aparitia complicatiilor.
Pentru a putea stopa epidemia de diabet este nevoie sa prevenim, sa identificam precoce factorii de risc ai bolii si sa ii controlam, sa facem screening activ pentru a putea depista timpuriu afectiunea in cazul oricarui pacient.
In cursul de fata, va propunem o trecere in revista a celor mai noi recomandari referitoare la managementul pacientului cu diabet: criterii de screening si diagnostic, elemente esentiale pentru evaluarea initiala a pacientului nou diagnosticat cu diabet, tinte terapeutice recomandate si principii terapeutice cu ajutorul carora putem atinge aceste tinte, principii de monitorizare a pacientului cu diabet.
Abordarea cardio-reno-metabolica a pacientului cu diabet este solutia pentru cresterea sperantei de viata si a calitatii acesteia.
Veti gasi in curs instrumente utile practicii medicale, care va vor ajuta sa gestionati cu usurinta si eficienta pacienti cu diabet.
Cursul „Diabetul zaharat tip 2 si abordarea integrata a pacientului” este un curs care ofera 6 puncte EMC gratuite, de tip interactiv si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie „Diabet, nutritie„. Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente iar suportul de curs va putea fi accesat tot timpul si dupa finalizarea cursului pe platforma FormareMedicala.