Curs online EMC

Diabetul zaharat tip 2 si abordarea integrata a pacientului

Prof. Univ. Dr. Gabriela RADULIAN Dr. Daciana TOMA Sef lucrari dr. Emilia RUSU

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Diabet, nutritie Medicina de familie

Structura: 2 lectii

Aproximativ 6 ore de studiu

Disponibil pana la: 2022-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


In ultimii ani, abordarea diabetului se face din perspectiva tuturor factorilor de risc pe care ii prezinta pacientul, spre deosebire de vechea abordare, centrata doar pe profilul glicemic al acestuia.

Stiute fiind complicatiile pe care le are diabetul, este dovedit ca toate acestea pot fi prevenite doar prin abordarea integrata a pacientului. Acest lucru se traduce prin nevoia de evaluare completa a pacientului, de stabilire a tintelor terapeutice multiple (glicemice, tensionale, lipidice, greutate etc) adaptate contextului medical si atingerea acestor tinte prin medicamente care controleaza factorii de risc si previn aparitia complicatiilor.

Pentru a putea stopa epidemia de diabet este nevoie sa prevenim, sa identificam precoce factorii de risc ai bolii si sa ii controlam, sa facem screening activ pentru a putea depista timpuriu afectiunea in cazul oricarui pacient.

In cursul de fata, va propunem o trecere in revista a celor mai noi recomandari referitoare la managementul pacientului cu diabet: criterii de screening si diagnostic, elemente esentiale pentru evaluarea initiala a pacientului nou diagnosticat cu diabet, tinte terapeutice recomandate si principii terapeutice cu ajutorul carora putem atinge aceste tinte, principii de monitorizare a pacientului cu diabet.

Abordarea cardio-reno-metabolica a pacientului cu diabet este solutia pentru cresterea sperantei de viata si a calitatii acesteia.

Veti gasi in curs instrumente utile practicii medicale, care va vor ajuta sa gestionati cu usurinta si eficienta pacienti cu diabet.

Cursul „Diabetul zaharat tip 2 si abordarea integrata a pacientului” este un curs care ofera 6 puncte EMC gratuite, de tip interactiv si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie „Diabet, nutritie„. Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente iar suportul de curs va putea fi accesat tot timpul si dupa finalizarea cursului pe platforma FormareMedicala.

divider Cuvinte cheie curs: diabet zaharat, simptome diabet, limite glicemie, regim diabet, diabet tip 2, hemoglobina glicozilata, semne diabet, screening diabet

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management