Curs online gratuit creditat cu 10 puncte EMC

Diagnosticul si managementul cancerului colorectal

Prof. Univ. Dr. Laurentiu SIMION Asist. Univ. Dr. Sorina POP Dr. Emöke PÁLYI KISS

Categoria: Oncologie

Structura: lectii

Aproximativ 10 ore de studiu

Disponibil pana la: 2025-12-29

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Ce vei studia in cadrul acestui curs gratuit

Epidemiologie

Cancerul colorectal reprezinta a treia cauza de deces in lume. In Romania, in randul barbatilor, cancerul colorectal se afla pe locul trei ca incidenta, dupa cancerul de prostata si cel pulmonar. In randul femeilor, cancerul colorectal se afla pe locul doi, dupa cancerul de san. 45% dintre cazurile de cancer diagosticate in Romania, in anul 2022, au fost cele colorectale.

Impactul bolii

Povara cancerului colorectal asupra pacientului este una semnificativa, ce include atat suferinta fizica, cat si dificultati emotionale. Cu cat diagnosticarea este intarziata mai mult, cu atat sansele de vindecare scad.

Echipa de tratament

Tratamentul cancerului colorectal necesita o abordare multidisciplinara, implicand medici oncologi, chirurgi, gastroenterologi, radiologi, medici de familie si psihologi. Toti acesti specialisti joaca un rol esential in coordonarea ingrijirii continue si monitorizarea starii generale a pacientului pe termen lung.

Structura cursului

Lectia 1:
• Etiologia si preventia primara
• Incidenta si clasificare
• Factori de risc
• Screeningul cancerului colorectal

Lectia 2:
• Diagnosticul cancerului colorectal
• Simptomatologia cancerului colorectal
• Stadializare
• Diagnosticul diferential
• Complicatii ale cancerului colorectal

Lectia 3:
• Tratamentul – Optiuni
• Monitorizarea pacientului cu cancer colorectal
• Tratamentul recidivelor
• Ingrijiri paliative ale pacientului cu cancer colorectal

Autorii cursului

Prof. Univ. Dr. Laurentiu Simion – medic primar Chirurgie Generala

Prof univ. dr. Laurentiu Simion este medic primar in chirurgie generala, cu competente in chirurgie laparoscopica si oncologica. In prezent, ocupa functia de sef al Disciplinei Chirurgie la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alex. Trestioreanu” din Bucuresti si este conferentiar universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

Asist. Univ. Dr. Sorina Pop – medic primar Medicina de Familie, formator

Asist. Univ. Dr. Sorina Pop este medic primar in medicina de familie si formator, activand ca asistent universitar la Catedra de Medicina de Familie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. De asemenea, este coordonator al Grupul de Lucru de Oncologie si Ingrijiri Paliative – PaliO-Ro din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Dr. Emöke Pályi Kiss – medic primar Oncologie

Dr. Emöke Pályi Kiss este medic primar in oncologie, cu o vasta experienta in tratamentele oncologice moderne si abordari personalizate pentru pacienti. Ea activeaza in cadrul unor institutii medicale de prestigiu, fiind specializata in tratamentul mai multor tipuri de cancer

Pe scurt:

Pe parcursul acestui curs creditat cu puncte EMC (Educatie Medicala Continua) despre cancer colorectal, care se adreseaza cu precadere specialitatilor medicina de familie, oncologie, chirugie si radiologie si psihiatrie, va puteti pune la curent cu cele mai recente noutati despre: diagnosticul cancerului colorectal, managementul cancerului colorectal, screeningul cancerului colorectal, depistare precoce in cancer colorectal, factori de risc pentru cancer colorectal, simptome cancer colorectal, tratament cancer colorectal.
Un alt obiectiv al acestui curs online presupune actualizarea cunostintelor privind ingrijirea post-tratament in cancer colorectal, monitorizarea cancerului colorectal, preventia cancerului colorectal si ghidurile despre cancer colorectal.

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management