Dislipidemia aterogena este unul dintre factorii de risc cel mai frecvent intalnit pentru patologia cardio-vasculara. Aceasta creste riscul de evenimente cardio-vasculare ale unui pacient si poate complica evolutia diabetului zaharat si a bolii cronice de rinichi.
Aceste aspecte ne arata ca dislipidemia aterogena trebuie abordata cu foarte mare atentie, tinand cont de intregul context medical al pacientului.
Cursul „Dislipidemia aterogena” trece in revista recomandarile ultimelor ghiduri ale Societatii Europene de Cardiologie (dislipidemie, HTA, DZ), insistand asupra recomandarilor esentiale pentru medicii de toate specialitatile, mai ales pentru medicul de familie.
Analizam, la inceputul acestui curs, metodele corecte de diagnosticare si evaluare initiala a acestei patologii, din punct de vedere clinic si paraclinic. Ulterior stabilim tintele terapeutice conform ghidurilor in vigoare, in functie de patologiile asociate fiecarui bolnav, precum si in functie de prezenta sau absenta unui eveniment coronarian acut in antecedente.
Urmatorul capitol este dedicat interventiilor adecvate pentru atingerea acestor tinte, cu sfaturi despre monitorizarea pacientului. Vom prezenta si cateva elemente cheie ale managementului pacientului cu dislipidemie, ce sunt analizate in cadrul materialului de curs.
Pentru a oferi instrumente utile practicii de zi cu zi a medicilor de familie, sunt abordate elemente specifice anumitor situatii particulare: pacientii cu dislipidemie post sindrom coronarian acut, sindrom metabolic, diabet zaharat, boala cronica de rinichi etc.
In finalul cursului sunt prezentate cazuri clinice, pe fiecare cateorie specifica in parte, care faciliteaza aprofundarea notiunilor teoretice prezentate in curs.
Cursul „Dislipidemia aterogena” este un curs online, de tip interactiv, care ofera 10 puncte EMC gratuite si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze ariile de terapie Diabet, nutritie si boli metabolice si Cardiologie.
Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente, iar suportul de curs va putea fi accesat si dupa finalizarea cursului, pe platforma FormareMedicala.