Curs online EMC

Hipertrigliceridemiile si hipercolesterolemiile

Prof. Univ. Dan GAITA Prof. Univ. Nicolae HANCU Dr. Iuliana Claudia TOTOREAN Dr. Anca CRACIUN Dr. Mihaela Daniela BALTA

Categoria: Cardiologie Diabet, nutritie Medicina de familie

Structura: 3 lectii

Aproximativ 12 ore de studiu

Disponibil pana la: 2024-05-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Hipercolesterolemiile: Definitie, nozologie. Biochimie LDL si Lp(a). Clasificare (inclusiv iunie 2020). Etiopatogeneza. Risc cardiovascular. Abordare practica. Concluzii.

Hipertriglideridemiile: Definitie, nozologie. Biochimia lipoproteinelor bogate în trigliceride și a HDL colesterolului. Clasificare. Etiopatogeneza. Riscuri: cardiovasular, pancreatic, sindrom metabolic. Abordarea practică: triada clinică, conceptul TEME. Hipertrigliceridemia în viața reală: necesitatea screening-ului.

Cursul ,,Hipertrigliceridemiile si hipercolesterolemiile’’ reprezintă o actualizare a cunoștințelor despre principalele apsecte ale pacienților cu dislipidemie pe care îi întâlnim în paractica zilnică, conform ultimelor Ghiduri europene și americane de dislipidemie .În prima parte a cursului o atenție deosebită este acordată dislipidemiei familiale, noilor clasificări ale dislipidemiei, dar și importanței evaluării corecte a riscului cardiovascular. Este prezentat algoritmul de atingere a țintelor terapeutice pentru LDLc prin mijloace nemedicamentoase și agenți terapeutici medicamentoși clasici și moderni. În cursul al doilea este prezentată clasificarea hipertrigliceridemiilor și importanța trigliceridelor în influențarea riscului cardiovascular, precum și în creșterea riscului pancreatic. Este prezentată apoi  interpretarea actuală a sindromului metabolic și a dislipidemiei aterogene, precum și abordarea practică a hipertrigliceridemiilor în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul. Cursul este de un real folos medicilor de familie, medicilor de medicină internă, cardiologilor și tuturor celor care doresc să fie la curent cu ultimele noutăți în domeniul diagnosticului, evaluării și tratării corecte a dislipidemiei.

Cursul „Hipertrigliceridemiile si hipercolesterolemiile” este un curs care ofera 12 puncte EMC gratuite, de tip interactiv si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze arii de terapie precum „Cardiologie” sau „Diabet, nutritie„. Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente iar suportul de curs va putea fi accesat tot timpul si dupa finalizarea cursului pe platforma FormareMedicala.

divider

Subiecte abordate in cursul EMC Hipertrigliceridemiile si hipercolesterolemiile


dislipidemie, hdl colesterol, factorii de risc cardiovasculari, dislipidemie cu hipercolesterolemie, dislipidemie clasificare, boli cardiovasculare factori de risc, hdl ldl colesterol

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management