Venim in sprijinul medicilor de familie dar si al tuturor specialistilor din sanatate, cu un curs care are aplicabilitate practica in cabinetul medical. In practica curenta medicala, HTA este una dintre cele mai frecvente patologii intalnite in randul pacientilor. Prima interfata a acestor pacienti este medicul de familie, care dupa instaurarea masurilor igieno-dietetice si a traatmentului de prima intentie, ii trimite mai departe pentru evaluare specifica de specialitate catre cabinetele medicilor cardiologi.
In partea initiala a cursului facem o ampla descriere a semnelor si simptomelor HTA pentru fiecare organ si aparat in parte. Sunt explicate modalitatile corecte de masurare si evaluare a tensiunii arteriale. Sunt discutate si aspecte legate de impactul unui astfel de diagnostic asupra pacientilor.
Contiuam apoi cu descrierea categoriilor HTA, cu stratificarea in functie de riscul cardiovascular asociat, cu stadializarea bolii conform ghidurilor ESC in vigoare. Tot in aceasta parte a cursului descriem si categoriile de pacienti vulnerabili care necesita un grad ridicat de atentie.
Ulterior abordam tratamentul si managementul pe termen scurt/mediu si lung al bolii, cat si urgentele ce pot aparea in cadrul acestei patologii. De asemenea, discutam despre complicatiile in lipsa tratamentului cat si despre evolutia naturala a bolii cu complicatiile cronice, care pot surveni pe parcursul evolutiei acestei patologii.
In cadrul cursului prezentam si cazuri clinice, aplicate pe tema studiata, ce au ca rol o mai buna aprofundare a partii practice a acestei patologii extrem de frecvent intalnita.
Cursul este structurat in 5 lectii si poate fi parcurs in 15 ore de studiu, urmand, ca la final, dupa absolvirea examenului, participantii sa obtina cele 15 puncte EMC. Cursul „HTA in practica medicului de familie” este oferit gratuit in cadrul platformei Formare Medicala.