Povara tulburărilor de dispoziție, a vulnerabilităților cognitive induse de stres și a tulburărilor psihiatrice va continua să crească în Europa și la nivel global în deceniile următoare.
In ultimul deceniu, s-au inregistrat progrese majore in intelegerea impactului nutritiei asupra functiei cerebrale iar constatarile stiintifice demonstrează legătura neechivocă dintre nutritie si sanatatea mintala. Compozitia, structura si functia creierului depind de disponibilitatea nutrientilor adecvati inclusiv lipide, aminoacizi, vitamine si minerale. Prin urmare, aportul alimentar si calitatea alimentelor au un impact asupra functiei cerebrale, cee ace face ca dieta sa fie o variabila modificabila ce vizeaza sanatatea mintala, starea de spirit si performanta cognitiva. In plus, hormonii endogeni intestinali, neuropeptidele, neurotransmițătorii si microbiota intestinala sunt afectati direct de compoziția dietei.
Vitaminele si mineralele au functii esentiale in organism iar deficiențele nutritionale si excesul de anumite vitamine si minerale pot avea efecte profunde asupra sistemului nervos central si periferic de la dezvoltarea timpurie pana la maturitate. Dovezi recente au evidentiat rolul microbiomului intestinal ca o legatura cheie intre intestin, dezvoltarea si functia creierului. Prin urmare, o dieta de inalta calitate poate ajuta la reglarea microbiotei intestinale si la reducerea stresului si a inflamatiei în creier și, ulterior, la menținerea funcției cognitive adecvate si a sanatatii mintale pe tot parcursul vietii. Este nevoie sa constientizam legatura dintre hrana inflamație și tulburarile psihice si este important ca specialistii din domeniul sanatatii sa aiba cunostinte despre rolul nutritiei in sanatate.
Cursul reprezinta o trecere in revista a acestor evidente stiintifice a impactului nutritiei asupra sanatatii mintale, oferind informatii depre relatia dintre stres, tulburari somatoforme, anxietate, depresie, tulburari psihosomatice si nutritie. De asemenea, cursul aduce informatii despre rolul suplimentelor alimentare dar si precautii, utilizarea acestora oferind o abordare care poate avea potentialul de a imbunatati semnificativ sanatatea mintala la nivelul tuturor grupelor de varsta.
Cursul „Impactul nutritiei asupra sanatatii mintale” este un curs care ofera 10 puncte EMC gratuite, de tip interactiv si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie „Psihiatrie„. Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente iar suportul de curs va putea fi accesat tot timpul si dupa finalizarea cursului pe platforma FormareMedicala.