Curs online EMC

Managementul depresiei, de la teorie la practica

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Psihiatrie

Structura: 4 lectii

Aproximativ 12 ore de studiu

Disponibil pana la: 2024-04-30

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Depresia reprezinta, in acest moment, o problema de sanatate publica aflata in crestere ca si incidenta la nivel mondial. Depresia este o afectiune importanta datorita stigmei si comportamentului autolitic care se poate asocia in evolutia acesteia.

In acord cu OMS, doar 1/3 din pacientii cu depresie beneficiaza de un tratament adecvat, ceea ce este ingrijorator si este, de asemenea, motivul pentru care ne-am propus ca prin acest curs sa aprofundam acest subiect.

In primul rand, ne-am dorit sa prezentam tabloul clinic si paraclinic al pacientilor depresivi, prin semnele si simptomele specific care apar la acestia. Am considerat oportun aceasta abordare, deoarece patologia este insuficient diagnosticata in ambulatoriile de specialitate primara. Cel mai frecvent, pacientii cu depresie ajung intr-un episod psihotic acut la camera de garda sau, si mai rau, ajung sa isi provoace singuri rau, uneori chiar iremediabil.

Medicul de familie ar putea juca un rol major in screening-ul simptomelor depresive. Implicarea medicului de familie in recunoasterea si diagnosticarea depresiei usoare si medii, ar duce la construirea unui algoritm de managment de caz interdisciplinar care ar avea ca rezultat reducerea complicatiilor tulburarii depresive.

In cadrul cursului sunt prezentate studii de caz bazate pe analiza unor cazuri clinice specific, intalnite frecvent in cabinetul medicului de familie.

Studiile epidemiologice arata faptul ca 5% -17% dintre persoane vor experimenta un episod depresiv pe parcursul vietii, motiv pentru care medicul de familie ar trebui sa fie bine instruit in recunoasterea depresiei cat mai precoce. Un diagnostic pus la timp poate face diferenta dintre un pacient recuperat si decesul altui pacient.

Cursul „Managementul depresiei, de la teorie la practica” este un curs online, de tip interactiv, care ofera 12 puncte EMC gratuite. Se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie Psihiatrie.

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management