Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Cursuri Diabet, nutritie Medicina de familie

Structura: 4 lectii

Aproximativ 10 ore de studiu

Disponibil pana la: 2023-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


“Neuropatia diabetica” este un curs disponibil online, gratuit, care are ca principal obiectiv punerea la dispozitia medicilor din toate specialitatile informatii si date stiintifice noi cu privire la neuropatia diabetica, aceasta complicatie a diabetului zaharat.

In acest curs ne-am propus sa expunem tabloul clinic si paraclinic al neuropatiei diabetice, care este ceea mai frecvent intalnita complicatie microvasculara cronica a diabetului zaharat. Este prima complicatie care apare, de regula dupa 5 ani de evolutie a diabetului, si poate avea urmari debilitante pentru pacient.

Astfel, ne-am propus sa punem la dispozitia particpantilor la acest curs o serie de unelte folositoare in diagnosticarea cat mai precoce a acestei boli, in special prin recunosterea semnelor si simptomelor specifice fiecarui tip de neuropatie in parte.

Vom detalia si tipurile de neuropatie, cu cele mai frecvente tipuri intalnite, neuropatia diabetica senzorio-motorie, dar si neuropatia autonoma cardiac.

Apoi, vom detalia si modul de diagnostic al neuropatie diabetice si vom expune si patologiile cu care se face cel mai frecvent diagnostic diferential, cum ar fi Boala arterial periferica (BAP).

Materialul de curs are o abordare terapeutica foarte buna a neuropatiei diabetice, acesta fiind cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat. Mai mult decat atat, este principalul factor de risc pentru ulcerul piciorului diabetic.

Toate aceste informatii sunt elemente cheie care contribuie la buna diagnosticare si tratare a pacientilor cu diabet zaharat, precum si la o buna colaborare intre medici, astfel incat pacientul cu diabet sa poata duce o viata normala, in ciuda acestui diagnostic.

Cursul „Neuropatia diabetica” este un curs online, de tip interactiv, care ofera 10 puncte EMC gratuite si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie Diabet, nutritie.

 

Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente, iar suportul de curs va putea fi accesat si dupa finalizarea cursului, pe platforma FormareMedicala.

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management