Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Diabet, nutritie Medicina de familie

Structura: 4 lectii

Aproximativ 10 ore de studiu

Disponibil pana la: 2023-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


“Piciorul diabetic” este un curs dinsponibil online, gratuit, care ofera medicilor informatii si date stiintifice din sfera diabetului zaharat si a complicatiilor microvasculare cronice ale acestuia.

In acest curs facem referire la conceptul de picior diabetic ca la o entitate de sine statatoare ce poate, din pacate, crea multiple probleme in viata unui pacient diabetic.

Vom prezenta principalele metode de examinare a piciorului, atat de catre pacient,  acasa, cat si de catre medic, in cabinetul lui, in conditiile in care screeningul periodic al piciorului este necesar pentru o diagnosticare precoce a eventualelor complicatii.

De asemenea, veti citi informatii valoroase despre infectia piciorului la pacientul diabetic. Aceasta infectie prezinta particularitati cheie care pot orienta profesionistul din domeniul medical catre un diagnostic corect. Un diagnostic precoce si corect poate face diferenta dintre un pacient cu picioarele sanatoase si un pacient cu amputatie.

Tot in acest curs, va vom prezenta si elemente cheie despre modul in care trebuie efectuata educatia terapeutica specifica ingrijirii picioarelor la acesti pacienti.

Scopul final al educatiei terapeutice este acela de a determina pacientul cu boala cronica sa preia asupra lui o parte din ingrijirea bolii. Este extrem de important ca pacientul sa inteleaga faptul ca el este primul care trebuie sa isi inspecteze picioarele si sa observe modificari la nivelul tegumentelor si, ulterior, sa raporteze de urgenta orice modificare nou aparuta catre medicul sau curant.

Toate aceste informatii sunt elemente cheie care contribuie la buna diagnosticare si tratare a pacientilor cu diabet zaharat, astfel incat acestia sa poata duce o viata normala, in ciuda acestor diagnostice.

Cursul „Piciorul diabetic” este un curs online, de tip interactiv, care ofera 10 puncte EMC gratuite si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie Diabet, nutritie.

Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente, iar suportul de curs va putea fi accesat si dupa finalizarea cursului, pe platforma FormareMedicala.

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management