Curs online EMC

Preventia infectiilor severe determinate de virusul sincitial respirator

Conf. Dr. Manuela Camelia CUCEREA Dr. Iuliana PICIOREANU

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Boli Infectioase Pneumologie

Structura: 2 lectii

Aproximativ 8 ore de studiu

Disponibil pana la: 2024-03-09

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF George Emil Palade Targu Mures

sustinut de:
sponsor


În România testarea etiologică a infecțiilor determinate de VSR este limitată, astfel încât date locale nu sunt disponibile. Însă la nivel global, virusul sincițial respirator reprezintă cauza cea mai frecventă de infecții de tract respirator inferior (ITRI) la sugari și copiii mici și poate determina îmbolnăviri grave sau deces, cu o prevalență de ~60% din totalul ITRI raportate. Virusul sincitial respirator (VSR) a fost de mult recunoscut ca important agent patogen respirator care provoacă uneori infecții severe (pneumonie și bronșiolită) și decese, în special la nou-născuți și la copii din grupe de risc ca: prematuri, boala pulmonară cronică, malformații cardiace congenitale, copii cu imunodeficiențe.

În acest context, identificarea categoriilor de pacienți vulnerabili și educația părinților despre riscurile unei ITRI determinate de VSR la nivelul medicului de familie este esențial pentru inițierea și menținerea măsurilor profilactice adecvate.

Imunizarea este una dintre intervențiile de sănătate publică de succes, care a dus la salvarea a milioane de vieți anual. Pe lângă vaccinuri, imunoprofilaxia cu anticorpii monoclonali a adus beneficii acolo unde vaccinurile au eșuat, cum ar fi sugarii mai mici de 6 luni născuți prematur al căror sistem imunitar este imatur; in aceste cazuri, anticorpii monoclonali oferă protecție imediat după administrare împotriva infecțiilor cauzate de VSR.

Cursul „Prevenția infectiilor severe determinate de virusul sincițial respirator” este un program disponibil online, care are ca obiectiv punerea la dispoziția medicilor de familie, folosind ultimele noțiuni ale medicinii bazate pe dovezi, informații actuale despre virusul sincițial respirator, precum si metode de prevenție si profilaxie, țintite pe practica medicului de familie.

Programul educațional oferă informații despre infecțiile de tract respirator determinate de VSR și profilaxia acestora. Prin acest program, se dorește sublinierea importanței cunoașterii epidemiologiei infecțiilor respiratorii cu VSR, sezonalitatea atipică în contextul post-pandemic, povara bolii la categoriile vulnerabile, simptomatologie, diagnostic cat și masurile de prevenție și tratament.

Speram sa găsiti cursul nostru interesant si util pentru practica medicala curenta!

Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente, iar suportul de curs va putea fi accesat si după finalizarea acestuia, pe platforma FormareMedicala.

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management

×

Logare in site

Cursurile sunt disponibile doar utilizatorilor inregistrati

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!