Curs online EMC

Screening, diagnostic si tratament in acromegalie

SL. Dr. Cristina CAPATINA SL. Dr. Aida PUIA

Categoria: Endocrinologie Medicina de familie

Structura: 4 lectii

Aproximativ 12 ore de studiu

Disponibil pana la: 2024-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


In acest curs ne-am propus sa venim in sprijinul profesionistilor din sanitate cu informatii de ultima ora despre acesta patologie endocrinologica, cu implicatii asupra intregului organism. Desi aceasta afectiune este preponderent tratata de catre medicii endocrinologi, consideram ca poate fi util pentru toti medicii specialisti, indiferent de specialitate. In cadrul consultatiilor, atat medicii de familie cat si cei de alte specialitati, pot intalni pacienti cu aceasta afectiune si au nevoie de un astfel de curs pentru a putea recunoaste si adresa aceasta patologie.

In prima lectie punem accent pe definitia, stadializarea bolii si evolutia acesteia. Sunt explicate mecanismele fiziopatologice care duc la aparitia acestei boli si dezechilibrele hormonale implicate. Ulterior, sunt expuse criteriile de stabilirea stadiului bolii, pentru ca apoi sa abordam evolutia bolii. In cadrul evolutiei acestei patologii, sunt explicate posibilele complicatii si scenarii in care poate ajunge pacientul netratat.

A doua lectie a cursului este dedicata explicarii principiilor de diagnostic clinic si paraclinic, strategiei terapeutice si monitorizarii pe termen scurt-mediu si lung a bolii.

In cadrul lectiilor 3 si 4, aprofundam notiunile de tratament specific, pentru o mai buna abordare multifactoriala a acestei patologii. Se pune accent pe echipa multidisciplinara care abordeaza patologia inca de la inceput si care urmareste impiedicarea progresiei bolii si a aparitei complicatiilor cornice. Doar printr-un management tintit, se pot obtine pe termen lung rezultate care sa nu puna in pericol mobilitatea si chiar viata pacientilor.

Acest curs structurat in 4 lectii il puteti accesa gratuit, pe pagina Formare Medicala, la sectiunea cursuri. Dupa sustinerea si promovarea examenului de evaluare a cunostiintelor dobandite, veti obtine 12 puncte EMC.

divider

Subiecte abordate in cursul EMC Screening, diagnostic si tratament in acromegalie

screening diagnostic si tratament in acromegalie, date epidemiologice, cauzele acromegaliei, manifestări clinice, manifestări clinice la debutul bolii, manifestări clinice datorate efectului direct a tumorii hipofizare, hipopituitarismul - manifestări clinice datorate afectării funcției hipofizare,dismorfismul acrofacial-manifestări clinice datorate excesului de gh și igf-i, visceromegalia -manifestări clinice datorate excesului de gh și igf-1, care este durata medie de la debut până la diagnostic? care sunt complicațiile frecvente ale bolii, hipopituitarismul, sindromul de apnee de somn obstructiv saso, artropatiile, fracturile vertebrale, cand este indicat screeningul bolii, cum se face screeningul bolii, particularitati ale dozarii de igf i, teste de confirmare, cum se efectueaza ttgo pt dg acromegaliei, cum se interpreteaza ttgo pt dg acromegaliei, curba de gh in dg acromegaliei, diagnostic imagistic, repere importante la rmn hipofizar normal, repere importante la rmn hipofizar la pacientii cu tumori hipofizare, clasificarea adenoamelor hipofizare, diagnosticul complicatiilor acromegaliei, diagnosticul complicatiilor locale, sindromul de chiasma optica, sindromul de sinus cavernos si insuficienta hipofizara, monitorizarea complicatiilor endocrine, tratamentul acromegaliei, controlul biochimic, tratamentul chirurgical, ratele de remisie si de recurenta postoperatorii, fr pt persistenta bolii postop sau raspuns slab la trat medicamentos, clase de medicamente folosite in tratamentul acromegaliei, analogi de somatostatin (ssa), rata de raspuns la ssa de prima generatie, criterii de raspuns la tratamentul cu ssa, factori predictivi pentru rezistenta la ssa de prima generatie, agonisti dopaminergici, antagonist de receptori de gh, tratamentul combinat ssa-peg, octreotidul oral, radioterapia hipofizara, rt conventionala, rt stereotactica/radiochirurgia, efectele radiochirurgiei, discordante intre gh si igf1, reactii adverse ale tratamentului multimodal al acromegaliei, complicatiile chirurgiei transsfenoidale, efecte adverse ssa prima generatie, pasireotid, efectele trat medicamentos asupra metabolismului glucidic, efecte adverse pegvisomant, prezentari de caz

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management