Am inteles

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii.
Mai multe informatii: Termeni si conditii

Curs online gratuit creditat cu 12 puncte EMC

Spasticitatea post AVC – diagnostic, management terapeutic, monitorizare

Conf. Univ. Dr. Delia CINTEZA S.L. Dr. Laura CONDUR

Categoria: Neurologie

Structura: 4 lectii

Aproximativ 12 ore de studiu

Disponibil pana la: 2025-06-06

Organizator: Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei / Medicina Generală în parteneriat cu Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București

sustinut de:
sponsor


Ce vei studia in cadrul acestui curs gratuit

Epidemiologie:

Spasticitatea post-AVC este o complicatie frecvent intalnita la pacientii care au avut un accident vascular cerebral. Studiile sustin procente diferite de incidenta, intre 30 si 80%. Prevalenta poate varia in functie de severitatea AVC-ului si de localizarea leziunii cerebrale. De asemenea, aceasta este mai frecventa la pacientii cu AVC ischemic comparativ cu cei care au suferit un AVC hemoragic.

Impactul bolii

Spasticitatea post-AVC nu doar ca interfereaza cu miscarea si coordonarea, dar poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor. Aceasta poate duce la dificultati in efectuarea activitatilor de zi cu zi, cum ar fi mersul, imbracarea sau igiena personala. De asemenea, poate provoca dureri, leziuni ale pielii din cauza tensiunii musculare excesive si poate contribui la formarea de deformitati musculare si articulare, ceea ce poate duce la invaliditate.

Echipa de tratament

Echipa de tratament in spasticitate include un ansamblu de specialisti care lucreaza impreuna pentru a asigura o abordare completa si personalizata a pacientului. Printre acestia se numara medici neurologi, medici de recuperare medicala, medicii de familie si kinetoterapeuti. Colaborarea interdisciplinara este esentiala pentru o gestionare eficienta a spasticitatii si pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Structura cursului

Lectia 1:
• Defintii si mecanisme fiziopatogenice
• Terminologie
• Notiuni de fiziologie si fiziopatologie
• Mecanismele fiziopatogenice ale spasticitatii

Lectia 2:
• Tabloul clinic al spasticitatii dupa AVC
• Sindromul de Neuron Motor Central
• Fenomene asociate
• Alte elemente din tabloul clinic
• Consecinte clinice si complicatii

Lectia 3:
• Evaluare clinica si functionala a pacientului cu spasticitate
• Evaluarea spasticitatii si a fenomenelor insotitoare
• Evaluare clinica a hipertoniei musculare piramidale | Scale de evaluare
• Diagnosticul diferential al spasticitatii
• Evaluarea functionala a pacientului cu spasticitate

Lectia 4:
• Managementul terapeutic al spasticitatii dupa AVC
• Obiectivele tratamentului spasticitatii
• Interventii terapeutice non-medicamentoase
• Interventii terapeutice medicamentoase
• Tratamentul chirurgical

Autorii cursului

Conf. Univ. Dr. Delia Cinteza – Medic primar Medicina Fizica si de Reabilitare, cadru universitar
Conf. Univ. Dr. Delia Cinteza este medic primar in medicina fizica si de reabilitare, cu o cariera academica insemnata in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, unde realizeaza activitati de predare si cercetare. De asemenea, Dr. Cinteza isi desfasoara activitatea medicala si in cadrul Institutului National de Reabilitare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie din Bucuresti.

S.L. Dr. Laura Condur – medic primar Medicina de Familie, cadru universitar
Dr. Laura Condur este medic primar in Medicina de Familie, medic specialist Geriatrie-Gerontologie si Sef de Lucrari la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatea Ovidius din Constanta.

Pe scurt:

Pe parcursul acestui curs creditat cu puncte EMC (Educatie Medicala Continua), care se adreseaza cu precadere specialitatilor neurologie, medicina fizica si de reabilitare si medicina de familie, va puteti pune la curent cu cele mai recente noutati despre spasticitate post AVC, accident vascular cerebral (AVC), diagnostic spasticitate, management terapeutic spasticitate, monitorizare spasticitate, scala Ashworth, scala Tardieu, toxina botulinica, fenolizare, blocuri neuromusculare, neuroreabilitare, fizioterapie spasticitate, kinetoterapie spasticitate,ergoterapie, stimulare electrica functionala (FES).

Un alt obiectiv al acestui curs online pentru medici presupune actualizarea cunostintelor privind tenotomie, neurectomie, rizotomie, orteze, plasticitate neuronala, comorbiditati spasticitate, ghiduri clinice spasticitate

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management