Curs online EMC

Statura joasa la copil – algoritm, diagnostic si management

Prof. Dr. Simona FICA Conf. Dr. Carmen Gabriela BARBU Dr. Ana Aurelia CHIS SERBAN

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Endocrinologie Medicina de familie

Structura: 2 lectii

Aproximativ 8 ore de studiu

Disponibil pana la: 2022-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Notiuni de baza privind cresterea, evaluarea cresterii in inaltime, factorii genetici si nutritionali. De la statura joasa la nanismul hipofizar. Dismorfologia, aspectul dizarmorfic, tratamentul cu hormon de crestere.

Statura joasă, pe lângă faptul că poate pune-n evidență boli cronice sau genetice, are și impact psihic și social; motiv pentru care este foarte important sa fie diagnosticata la timp si sa beneficieze astfel de un tratament adecvat. Important pentru medicii de familie este diagnosticarea corectă si timpurie a staturii joase, astfel încât, printr-o muncă de echipă interdisciplinară să se producă recuperarea copilului.

Cursul, își propune să fie un instrument pentru reactualizarea măsurării/cântăririi corecte, interpretarea rezultatelor în conformitate cu protocoalele naționale și internaționale, sesizarea bolilor genetice, a bolilor endocrine, a defectelor din alimentație. În situația în care se consideră că doar 10% din bolile care duc la statură joasă sunt boli endocrine, cea mai mare parte de diagnostic și tratament, aparține medicinii de familie. Informatiile furnizate in cadrul cursului, vor reprezenta un sprijin pentru medical de familie in activitatea sa de tratare a staturii joase.

Cursul „Statura joasa la copil – algoritm, diagnostic si management” este un curs care ofera 8 puncte EMC gratuite, de tip interactiv si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie „Endocrinologie”. Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente iar suportul de curs va putea fi accesat tot timpul si dupa finalizarea cursului pe platforma FormareMedicala.

divider Cuvinte cheie curs: copii mici, boli genetice, nanism hipofizar, dismorfologia, boli genetice rare, maladiile genetice

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management