Curs online EMC

Terapia cu antibiotice la pacientii cu risc

Prof. Univ. Dr. Egidia MIFTODE Dr. Razvan MIFTODE

Categoria: Boli Infectioase Medicina de familie

Structura: 3 lectii

Aproximativ 10 ore de studiu

Disponibil pana la: 2022-11-25

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


La acest curs invitam toti profesionistii din domeniul medical sa isi reimprospateze notiunile referitoare la terapia cu antibiotice. Incepem cursul printr-o trecere in revista a tipurilor de medicamente cu actiune antibiotica si prin definirea indicatiilor antibioterapiei. Stabilim clar indicatiile reale pentru acest tratament, in functie de agentul patogen identificat sau suspicionat. Apoi, expunem modalitatile de alegere corecta a unui antibiotic si, de asemenea, discutam si despre modalitatile de preventie a aparitiei rezistentei. Ulterior definim categoriile de pacienti “fragili”, aflati la risc, si propunem solutii pentru aceastia. Abordam, in special, pacientii “sensibil” de tratat, cu patologii multiple, deseori cu rezistente la tratament si cu necesitatea ajustarii dozelor in functie de patologiile asociate. De multe ori intalnim persoane cu diabet zaharat, cu patologii oncologice sau boli renale, acestia avand nevoie sa le fie ajustate dozele in functie de valorile biologice si de interactiunile cu alte medicamente din schema lor de tratament cronic.

Acest curs se adreseaza tuturor specialistilor din domeniul medical, din toate specialitatile, terapia cu antibiotic fiind intalnita in toate ramurile medicinei moderne. Focusul principal al acestui curs sunt medicii de familie, ei fiind primii care interactioneaza cu pacientul si care pot prescrie un astfel de tratament. Dorinta noastra este ca prescriptia unui tratament antibiotic sa nu fie facuta empiric, ci avand la baza o dovada a agentului patogen incriminat sau macar o inalta suspiciune clinica.

Prin acest curs incercam sa atragem atentia asupra faptului ca auto-medicatia cu antibiotic nu este recomandata, ci poate chiar sa aiba efecte grave pe temen lung. De asemenea, o administrare incorecta, in cantitati insuficente, doze insuficente sau netintita pe problema in cauza, va duce la o rezistenta la antibiotic si la agravarea problemei de fond.

Dupa parcurgerea celor 3 lectii cu un total de 10 ore de studiu, absolventii vor sustine un test de verificare a cunostiintelor dobandite si vor primi un certificat de absolvire creditat cu 10 puncte EMC.

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management

×

Logare in site

Cursurile sunt disponibile doar utilizatorilor inregistrati

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!