Curs online EMC

Vaccinarea antipneumococica

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Boli Infectioase Medicina de familie Vaccinologie

Structura: 4 lectii

Aproximativ 12 ore de studiu

Disponibil pana la: 2022-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


In cadrul acestui curs am abordat tema vaccinari antipneumococice, fiind din ce in ce mai intalnita intrebarea daca un pacient are sau nu are indicatia de vaccinarea antipneumococica.

In prima parte a cursului definim notiunea de vaccin: „ce este”, „de ce trebuie luat in considerare” si „ce beneficii aduce pacientului”. Dupa aceasta definitie, expunem tipul de tehnologii folosite pentru crearea vaccinului, pentru a dobandi notiuni teoretice cat mai solide in combaterea “miturilor” raspandite.

Ulterior, definim categoriile de pacienti carora le este indicat un astfel de vaccin si motivam prin argumente documentate de ce un pacient ar trebui sa se vaccineze antipneumocic.

Urmatoarea tema abordata in acest curs este modalitatea corecta de administrare a vaccinului antipneumococic, cu accent pe evaluarea clinica a pacientului inainte de a efectua vaccinul cat si urmarirea lui post vaccin. Tot in acest capitol descriem posibilele reactii adverse, atat pe cele mai frecvente, cele locale, pe cele mult mai rare, cele sistemice, dar si modalitatea de tratare a reactiilor adverse.

Traind in timpuri in care a te vaccina sau a nu te vaccina a impartit populatia in doua tabere, chiar rivale, un medic trebuie sa cunoasca foarte bine detaliile unui vaccin pentru a putea fi pregatit in eventualitatea oricarei intrebari sau teorii “antivacciniste”, venita din partea pacientilor care au indicatia de vaccinarea antipneumococica.

Acest curs este pus la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul medical, in mod gratuit, pe platforma Formare Medicala. Cursul „Vaccinarea antipneumococica„ este structurat in 4 lectii care pot fi parcurse in 12 ore. La finalul cursului, dupa sustinerea si promovarea examenului de evaluare a cunostiintelor, participantii vor obtine cele 12 puncte EMC.

divider

Subiecte abordate in cursul EMC Vaccinarea antipneumococica

Serotipuri - Streptococcus pneumoniae; Caractere morfologice; Caractere de cultură și metabolice; Toxinogeneză; Virulența; Caractere antigenice; Prevalența; Definitie; Serotipuri uzuale pediatrice; Serotipuri uzuale la adulti; Serotipuri generatoare de epidemii; Colonizarea; Diseminarea hematogenă; Diagnostic; Transmiterea S. pneumoniae; Măsuri de prevenire a Transmisiei; Factori de risc ai Bolii Pneumococice; Distribuția serogrupurilor BMI; Distributia variabila si dinamica; Serotipurile Streptococus pneumoniae și bolile asociate Importanța vaccinarii Antipneumococice; Rezistenta la antibiotic; Problema dezvoltării multirezistenței la antibiotice; Importanța vaccinarii Antipneumococice;Vaccinul pneumococic conjugat; Serotipurile focarului de infecție pneumococică

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management