In cadrul acestui curs am abordat tema vaccinari antipneumococice, fiind din ce in ce mai intalnita intrebarea daca un pacient are sau nu are indicatia de vaccinarea antipneumococica.
In prima parte a cursului definim notiunea de vaccin: „ce este”, „de ce trebuie luat in considerare” si „ce beneficii aduce pacientului”. Dupa aceasta definitie, expunem tipul de tehnologii folosite pentru crearea vaccinului, pentru a dobandi notiuni teoretice cat mai solide in combaterea “miturilor” raspandite.
Ulterior, definim categoriile de pacienti carora le este indicat un astfel de vaccin si motivam prin argumente documentate de ce un pacient ar trebui sa se vaccineze antipneumocic.
Urmatoarea tema abordata in acest curs este modalitatea corecta de administrare a vaccinului antipneumococic, cu accent pe evaluarea clinica a pacientului inainte de a efectua vaccinul cat si urmarirea lui post vaccin. Tot in acest capitol descriem posibilele reactii adverse, atat pe cele mai frecvente, cele locale, pe cele mult mai rare, cele sistemice, dar si modalitatea de tratare a reactiilor adverse.
Traind in timpuri in care a te vaccina sau a nu te vaccina a impartit populatia in doua tabere, chiar rivale, un medic trebuie sa cunoasca foarte bine detaliile unui vaccin pentru a putea fi pregatit in eventualitatea oricarei intrebari sau teorii “antivacciniste”, venita din partea pacientilor care au indicatia de vaccinarea antipneumococica.
Acest curs este pus la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul medical, in mod gratuit, pe platforma Formare Medicala. Cursul „Vaccinarea antipneumococica„ este structurat in 4 lectii care pot fi parcurse in 12 ore. La finalul cursului, dupa sustinerea si promovarea examenului de evaluare a cunostiintelor, participantii vor obtine cele 12 puncte EMC.