Curs online gratuit creditat cu 12 puncte EMC

Vaccinarea pe tot parcursul vietii

Dr. Sandra ALEXIU Dr. Gindrovel DUMITRA

Categoria: Vaccinologie

Structura: 4 lectii

Aproximativ 12 ore de studiu

Disponibil pana la: 2025-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Ce vei studia in cadrul acestui curs gratuit

Epidemiologie

Vaccinarea adultului joaca un rol important in protejarea sanatatii publice, impiedicand aparitia focarelor epidemice si protejand persoanele vulnerabile din comunitate.

Argumente epidemiologice pentru cresterea aderentei la vaccinare a adultilor prin programe de sanatate:

  • Grupele de adulti deja prinse in programele de vaccinare, a caror imunizare este dovedita ca fiind benefica (De exemplu gravidele)
  • Grupele de risc deja prinse in programele de vaccinare, a caror imunizare este dovedita ca fiind benefica (categorii ocupationale, de exemplu personalul medico-sanitar)
  • Cresterea sperantei de viata si, in consecinta, a patologiilor din categoriile de varsta de peste 60 de ani.
  • Grupele de varsta deja prinse in programele de vaccinare, a caror imunizare este dovedita ca fiind benefica (vaccinarea antimeningococica si anti-HPV) la adolescenti
  • Extinderea grupelor de varsta pentru vaccinare pe masura ce apar dovezi asupra beneficiilor (extinderea vaccinarii anti-HPV, de la tineri la femei tinere, apoi la adulti)
  • Beneficii incrucisate prin crearea imunitatii de grup (De exemplu vaccinarea antipneumococica a sugarilor aduce beneficii la varstnicii care ii ingrijesc. Vaccinarea antigripala a varstnicilor si adultilor care ingrijesc sugarii sub 5 ani creeaza efectul de “cocon”.

Impactul bolii

In continuare, persista convingerea ca bolile infectioase sunt un apanaj al copilariei. Totusi, boli precum meningita si septicemia meningococica, meningita si pneumonia pneumococica sau infectiile virale precum oreionul, rujeola sau gripa reprezinta o povara semnificativa asupra persoanelor de toate varstele.

In timpul imbatranirii, organismele tind sa dezvolte o stare inflamatorie cronica sistemica specifica, reprezentanta de niveluri ridicate de markeri proinflamatorii, stare denumita inflammaging, pilonul principal al imbatranirii. Adultii in varsta sunt mai susceptibili la infectii virale si bacteriene si se confrunta cu o incidenta si severitate mai mare mare a bolilor infectioase

In plus, odata cu varsta, pot aparea comorbiditati care ar putea fi insotite de imunosupresie. Unele dintre bolile prevenibile prin vaccinare au forme severe si dau complicatii grave, mai ales in cazul persoanelor varstnice sau a persoanelor cu boli cronice.

Medici prescriptori si vaccinatori

Medici prescriptori: Medici de toate specialitatile care au competente de vaccinologie
Medici vaccinatori: Medici de familie, epidemiologi, infectionisti, pediatri etc

Toti medicii vaccinatori trebuie sa fie in contract pentru funizarea serviciilor de vaccinare cu Directia de Sanatate Publica Judeteana/a Municipiului Bucuresti si sa detina cont in RENV. Au obligatia inregistrarii administrarii vaccinului si raportarii RAPI.

Vaccinarea trebuie amanata la pacientii cu boala febrila acuta, pana la remiterea febrei.

Structura cursului

Lectia 1:
• Vaccinarea pe tot parcursul vietii – concepte
• Argumente epidemiologice si economice
• Recomandari PAHO (Pan American Health Organisation)
• Exemple de boli la care este utila vaccinarea pe tot parcursul vietii
• Clasificari – vaccinarea adultului
• Calendar de vaccinare

Lectia 2:
• De ce trebuie sa ne vaccinam cand suntem adulti?
• Grupe de risc asociate cu imunosupresie
• Efectul direct al vaccinarii
• Imunosenescenta
• Sistemul imun la adult
• Fragilitatea

Lectia 3:
• Legislatia procesului de vaccinare in Romania
• Programe de sanatate publica
• Vaccinurile pneumococice
• Vaccinul zosterian
• Vaccinul gripal cu doza inalta

Lectia 4:
• De ce este gripa o povara globala?
• Complicatii grave ale gripei
• Vulnerabilitatea varstnicului
• Aspecte practice

Autorii cursului

Dr. Sandra Alexiu – Medic primar Medicina de Familie, presedinte AMFB-Ilfov
Dr. Sandra Adalgiza Alexiu este medic primar in Medicina de Familie si instructor-formator. Dr. Alexiu detine functia de presedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov si este membru al Grupului de lucru de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF). De asemenea, este membru al Societatii Europene de Boli Infectioase Pediatrice (ESPID) si al EURACT, dar si coordonatorul Conferintei de Medicina Familie cu participare internationala.

SL. Dr. Gindrovel Dumitra –Medic primar Medicina de Familie, vicepresedinte SNMF
Dr. Gindrovel Dumitra este medic primar Medicina de Familie, medic formator, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familie si coordonator al Grupului de lucru Vaccinologie din cadrul SNMF. In paralel cu activitatea clinica, Dr. Dumitra este implicat in mediul academic, ocupand pozitia de Sef de Lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova.

Pe scurt

Pe parcursul acestui curs creditat cu puncte EMC (Educatie Medicala Continua), care se adreseaza medicilor de toate specialitatile, va puteti pune la curent cu cele mai recente noutati despre vaccinologie, vaccinare pe tot parcursul vietii, vaccinare adulti, imunosenescenta, fragilitate, calendare de vaccinare si boli prevenibile prin vaccinare.

Un alt obiectiv al acestui curs online pentru medici presupune actualizarea cunostintelor despre sanatate publica, preventie, medicina preventiva si medicina de familie.

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management