Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian

Dragi colegi, in aceasta perioada dificila a Pandemiei de Coronavirus pe care o traversam cu totii, ne-am gandit sa venim in intampinarea eforturilor dumneavostra de a ajuta persoanele cu diabet zaharat. Dupa cum bine stiti, in conformitate cu Oridinele Ministrului Sanatatii dar si a Ordonantelor de Urgenta aplicate in aceste vremuri, pacientului diabetic i se poate elibera reteta pentru tratamentul diabetului zaharat de catre specialistul de Medicina de Familie in baza scrisorii medicale eliberate de catre Diabetolog.

Pacientii nostrii fac parte dintr-o categorie socotita ca fiind la risc pentru a dezvolta formele severe ale infectiei SARS-COV2, observandu-se, atat la nivel global cat si la nivel national, ca in randul persoanelor decedate din cauza infectei cu Corona virus un procent ridicat a fost reprezentat si de cei care aveau diabet zaharat.

Impreuna cu colegii mei diabetologi, imi doresc sa contribui la o cat mai buna monitorizare si tratare a pacientilor diabetici in aceasta perioada critica. In acest sens am elaborat un ā€˛Indrumator pentru Medicul de Familie legat de pacientii cu diabet zaharat in contextul Pandemiei cu Coronavirusā€¯, sperand sa va usuram efortul si sa colaboram cat mai strans in interesul pacientilor nostri.

Ne dorim sa ne unim fortele in interesul superior al pacientului si de aceea consideram ca doar impreuna vom putea traversa aceasta perioada cu succes. Ceea ce ne dorim este ca la finalul Starii de Urgenta, cand lucrurile vor reintra in normalitate, echilibrul metabolic a pacientilor nostri cu diabet zaharat sa nu se fi deteriorat, si sa nu dezvolte complicatii cronice severe.

In cele ce urmeaza vom descrie o serie de lucruri utile pe care dumneavostra, Medicii de Familie pe care le puteti utiliza in cadrul consulatiilor de telemedicina sau la cabinetul propriu; date care isi propun sa ajute la evaluarea starii de sanatate a diabeticilor, pornind dela recomandari in ceea ce priveste terapia medical nutritionala, dar si referitor la tratamentul medicamentos.

Cu deosebita consideratie,

Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian

Presedinte Societatea Romana de Neuropatie


Resurse ale autorului Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian