Importanta dozei de rapel in vaccinarea antipneumococica

Infectia cu pneumococ poate duce la forme invazive grave ca meningita, septicemia sau pneumonia, precum si la forme mai usoare dar mult mai frecvente cum ar fi otita sau sinuzita. La nivel mondial, grupa de varsta “sub 2 ani” inregistreaza 73% din totalul cazurilor de boala invaziva si 84% din numarul de cazuri de meningita.

Procentul cazurilor fatale in randul copiilor cu boala penumocica invaziva este inalt, aproximativ 20% in meningita si 5% in septicemie. S-a estimat ca 5% dintre decesele survenite la copiii cu varsta mai mica de 5 ani in intreaga lume, s-au datorat infectiei cu pneumococ.

In Europa ca si in Romania, schema nationala de vaccinari cuprinde vaccinarea cu vaccin penumocic 13-valent intr-o schema primara cu 2 doze la varsta de 2 si 4 luni si un rapel administrat la 11 luni. Efectele protective impotriva serotipurilor prezente in vaccin, conferite de aceasta schema, sunt atat directe – cresterea rezistentei la infectia penumocica in randul recipientilor vaccinului – cat si indirecte – mai putine cazuri de imbolnavire la copiii nevaccinati, aflati in aceeasi comunitate cu o majoritate vaccinata.
OMS recomanda vaccinarea universala a copiilor mici incepand de la varsta de 6 saptamani.

Autor: Dr. Claudia Ulieru

Acest proiect a fost realizat cu sprijin neconditionat din partea Pfizer Romania.

Trebuie sa fiti logat pentru a incepe. Acces medici sau Creare cont nou

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!