Importanta initierii vaccinarii antipneumococice la timp

Streptoccocus pneumoniae este cel mai frecvent agent etiologic al pneumoniei comunitare, meningitei bacteriene și otitei medii și reprezintă o cauză importantă de mortalitate în special la copiii sub 2 ani și la adulții de peste 65 ani cu patologie asociată. Antibioterapia reprezintă tratamentul de bază în infecțiile pneumococice, însă în ultimii ani fenomenul de rezistență al pneumococului la antibioticele uzuale, și în special la macrolide, s-a extins la nivel global.

Pentru prevenirea acestor infecții dar și pentru a contracara multirezistența pneumococului la antibiotice se impune utilizarea vaccinării antipneumococice, în special la persoanele cu risc crescut. În prezent sunt disponibile trei tipuri de vaccinuri:

– polizaharidic cu 23 serotipuri, care induce un răspuns umoral redus și o protecție limitată și de scurtă durată, fiind indicat în prevenirea infecțiilor pneumococice ale adulților din grupele de risc;
– vaccinurile conjugate cu 10 și 13 serotipuri, mai eficiente la copiii cu vârste sub 2 ani, dar care pot fi folosite și pentru prevenirea bolii pneumococice a adulților, oferind protecție mai bună și mai îndelungată.

Vaccinarea antipneumococică a fost introdusă în Programul Național de Imunizare în România în 2013, dar din lipsă de fonduri, ea a început practic în octombrie 2017, cu copiii născuți începând cu data de 1 august 2017.

Autor: Dr. Cosmina Berbecel

Acest proiect a fost realizat cu sprijin neconditionat din partea Pfizer Romania.

Trebuie sa fiti logat pentru a incepe. Acces medici sau Creare cont nou

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!