Sunteti aici: EMC FormareMedicala » Webinarii » Managementul deficitului de vitamina B12: abordare clinica & tratament
✶ WEBINAR ✶
Vitamina B12 este necesară pentru dezvoltarea sistemului nervos și a funcției tecilor de mielină. Cobalamina este sintetizată de microorganisme și este prezentă în cantități mici în alimentele de origine animală.
Deficitul de vitamină B12 este larg răspândit în multe părţi ale lumii, afectând toate grupele de vârstă și accentuându-se odată cu înaintarea în vârstă. În ciuda rezervelor iniţiale mari de vitamina B12, deficitul de vitamina B12 este un fenomen destul de frecvent, care apare în special în decursul îmbătrânirii.
Identificarea și tratarea precoce a deficitului de vitamina B12 este esențială pentru sănătatea sistemului nervos. Mecanismele de absorbție și de transport depind de 3 proteine cheie: haptocorrina, factorul intrinsec și transcobalamina. Deoarece absorbţia vitaminei B12 necesită prezenţa factorului intrinsec, este necesar să fie recomandată administrarea de medicament în doze mari (1.000 μg B12/zi), în special la vârste înaintate, pentru a permite absorbţia unor cantităţi mici de vitamină de către organism prin mecanismul pasiv (de difuzie).
Stadiul preclinic al deficitului, denumit deficit subclinic, prezintă doar simptome nespecifice și rămâne adesea subdiagnosticat, cu impact negativ asupra sănătăţii în grupurile vulnerabile, în special la adulţii în vârstă.
Participând la acest webinar veți avea posibilitatea să aflați de la Lectorii invitați care sunt perspectivele actuale de screening, diagnostic și tratament ale deficitului de vitamina B12 în România.
Agenda eveniment:
Dr. Armand Frasineanu – Impactul neurologic al deficitului de vitamina B12 (cauze, screening – simptome & semne)
Dr. Manuela Pumnea – Identificarea grupelor de pacienti aflati la risc de a dezvolta deficit de vitamina B12
Inregistrarea evenimentului este disponibila dupa login.