In cadrul cursului “Boala venoasa cronica” este prezentata o afectiune sistemica progresiva si invalidanta, cu o prevalenta ridicata (83,6% pentru populatia peste 18 ani). Aceasta patologie este frecvent diagnosticata cu ocazia unui consult medical pentru alta patologie. Pacientul se prezinta cu diferite manifestari clinice subiective (senzatia de “picioare grele” si durere) si cele obiective sunt venele varicoase, telangiectaziile si edemul membrelor inferioare. Motivul pentru care aceasta patologie este diagnosticata astfel, este pentru ca bolnavii nu constientizeaza importanta afectiunii si a simptomelor lor.
Acest curs ofera informatii despre: cauzele esentiale ale aparatiei bolii, principalii factori de risc precum si conditiile predispozante, semne ale bolii, simptomele acuzate ce pot fi extrem de variabile si metode de diagnostic clinic, paraclinic si de tratament.
Cunostintele dobandite dupa parcurgerea materialului de studiu ofera medicilor posibilitatea de a identifica rapid in cabinetul lor factorii de risc, conditiile predispozante ale bolii, acestia avand posibilitatea de a formula diagnosticul si de a stabilii stadiul maladiei, ca mai apoi sa fixeze conduita terapeutica necesara fiecarui caz. Tratamentul fiecarui bolnav trebuie sa fie individualizat, in functie de nevoile acestuia dar si de stadiul bolii si de eventualele complicatii acute sau cronice aparute.
Obiectivele urmarite de cursul “Boala venoasa cronica” sunt reprezentate de: controlul factorilor predispozanti si agravanti, diminuarea hipertensiunii venoase, reducerea simptomelor si semnelor acestei afectiuni si de prevenirea complicatiilor. Importanta prevenirii complicatiilor este vitala, deoarece aceasta boala poate duce la impotenta functionala a membrelor inferioare si chiar la imobilizarea pacientului.
Cursul „Boala venoasa cronica” este un curs online, de tip interactiv, care ofera 12 puncte EMC gratuite si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze arii de terapie precum Cardiologie sau Dermatovenerologie.
Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente, iar suportul de curs va putea fi accesat si dupa finalizarea cursului, pe platforma FormareMedicala.