Curs online EMC

Antibiotice si principii de utilizare a lor 2023

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Boli Infectioase Medicina de familie

Structura: 4 lectii

Aproximativ 12 ore de studiu

Disponibil pana la: 2024-06-06

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Introducerea în practica medicală a mai multor tipuri de substanțe cu rol antibacterian a determinat clasificarea lor după criterii ținând de structura lor chimică, dar și de mecanismele de acțiune antibacteriene. În această secțiune accentul va fi pus asupra antibioticelor de administrare orală, cele mai folosite în practica ambulatorie. Beta-lactaminele (peniciline, cefalosporine, carbapeneme) reprezintă clasa de antibiotice a cărei eficiență a fost cel mai bine testată și a cărei utilizare rămâne dominantă. Alături de beta-lactamine sunt folosite multe alte clase de antibiotice. O descriere sumară a spectrului de activitate antibacterian și a indicațiilor clinice permite o mai bună orientare privind indicațiile utilizării lor.

Alegerea tratamentului antibiotic este un proces de decizie medicală cu implicații majore asupra eficienței clinice și respectiv a riscului de efecte nedorite, în practica ambulatorie uneori chiar mai mult decât în cea de spital. De aceea în această lecție sunt descriși principalii factori care trebuie avuți în vedere în stabilirea tratamentului antibiotic – diagnostic cât mai corect, respectarea recomandărilor terapeutice existente, riscul mai redus de efecte adverse, particularități ale pacientului – dintre acestea din urmă cele cu impact mai evident fiind alergiile pacientului, sarcina și alăptarea, insuficiența renală.

Cursul „Antibiotice si principii de utilizare a lor” este un curs care ofera 12 puncte EMC gratuite, de tip interactiv si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie „Boli Infectioase”. Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente iar suportul de curs va putea fi accesat tot timpul si dupa finalizarea cursului pe platforma FormareMedicala.

divider Cuvinte cheie curs: antibiotice, tratament cu antibiotice, tratament antibiotic, ce este antibioticul

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management