Curs online EMC

Preventia prin vaccinare a bolilor meningococice

Conf. Univ. Dr. Adriana HRISTEA Dr. Dorica SANDUTU

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Boli Infectioase Medicina de familie Vaccinologie

Structura: 2 lectii

Aproximativ 8 ore de studiu

Disponibil pana la: 2022-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Boala menigococica are o frecventa mica dar o gravitate mare; reprezinta o urgenta și este dificil de diagnosticat in primele ore de la debut, ceea ce face ca interventia terapeutica necesara sa intarzie ducand la evolutie severa. Datele ne arata ca pana la 10% din pacienti decedeaza in primele 24 de ore. La aceasta se adauga portajul mare de 4,5% la sugari și pana la 25%  in cazul adolescenților. Rata de fatalitate in Romania este de peste 22% in timp ce la nivel international se raportează o letalitate de 10%. Cazurile care supraviețuiesc prezinta sechele pe termen lung. Avand aceste doua repere de frecventa mare a portajului și rata crescuta de mortalitate sau sechele prevenția bolii prin vaccinare este extrem de importanta.

Cursul ”Prevenția prin vaccinare a Bolilor meningococice” este un program disponibil on-line, care are ca obiectiv sa puna la dispoziția medicilor, toate informatiile necesare despre vaccinarea impotriva bolilor meningococice, in lumina ultimelor date stiintifice, bazate pe dovezi.

Materialul de studiu pune la dispozitia medicilor informatii despre: vaccinurile meningococice, (tipurile de vaccinuri dupa tehnologia de producere, dupa compoziție și serotipurile carora se dreseaza); siguranta și eficienta vaccinarii – bazate pe studii internaționale; scheme de vaccinare disponibile in funcție de varsta individului vaccinat; indicatii, contraindicatii, reactii dupa vaccin; conditii de pastrare la cabinetul medicului de familie; modul in care se face armonizarea vaccinarii meningococice cu schema de vaccinare din Programul Național de Vaccinare (PNV)

Informatiile oferire de acest curs, vor reprezenta un sprijin atat pentru medicul de familie cat si pentru medici de alte specialitati in activitatea lor de consiliere pro-vaccinare și in preventia bolilor prevenibile prin vaccinare.

Cursul „Preventia prin vaccinare a bolilor meningococice” este un curs care ofera 8 puncte EMC gratuite, de tip interactiv si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze aria de terapie „Boli Infectioase„. Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente iar suportul de curs va putea fi accesat tot timpul si dupa finalizarea cursului pe platforma FormareMedicala.

divider Cuvinte cheie curs: schema vaccinare, program national de vaccinare, vaccin antimeningococic, reactii vaccin, efecte vaccin, reactie vaccin

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management