Curs online EMC

Preventia prin vaccinare a cancerului de col uterin

Prof. Univ. Dr. Victoria ARAMA Dr. Gindrovel DUMITRA Dr. Dana Stefana POPESCU

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Medicina de familie Obstetrica Ginecologie Oncologie Vaccinologie

Structura: 2 lectii

Aproximativ 8 ore de studiu

Disponibil pana la: 2022-12-31

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

sustinut de:
sponsor


Cursul “Preventia prin vaccinare a cancerului de col uterin” este structurat in doua lectii, in care ne-am propus sa aducem la cunostiinta medicilor care il acceseaza ultimele date in materie de preventia cancerului de col uterin, stiind foarte bine ca acest tip de neoplazie este prevenibila prin administrarea vaccinului anti-HPV.

In prima parte a cursului vom aborda epidemiologia infectiei HPV si a cancerelor asociate infectiei HPV, in Romania. Ulterior vom detalia istoria naturala a infectiei HPV si a progresiei catre cancerul de col uterin, cu fazele prin care trebuie sa treaca pana la aparitia neoplaziei (tipuri de leziuni). Dupa ce vom detalia fiziopatologia bolii, ne vom concentra pe descrierea metodelor de preventie a cancerului de col uterin si pe vaccinarea specifica.

Un amplu capitol al acestui curs este dedicat vaccinarii anti-HPV. Vom detalia modul de administrare a vaccinurilor, cu schema completa de vaccinare si cu indicatiile referitoare la varsta optima si/sau conditiile optime pentru a efectua acest vaccin. Ulterior vom detalia modul de pastrare al acestor vaccinuri, precum si precautiile pe care trebuie sa le luam in calcul, inclusiv contraindicatiile posbile.

Un alt punct de interes al acestui curs este siguranta vaccinarii anti-HPV. Ne dorim sa expunem motivele pentru care acest vaccin este eficace si sigur, astfel incat medicii care urmeaza cursul sa aiba ustensilele necesare pentru a convinge cat mai multe pacinte sa se vaccineze.  Urmatoarele capitol tratateaza eficacitatea, eficienta si impactul vaccinarii anti-HPV.

Ultimul capitolul al cursului este reprezentat de intrebari, raspunsuri si „mituri” legate de vaccinare.

Cursul „Preventia prin vaccinare a cancerului de col uterin” este un curs online, de tip interactiv, care ofera 8 puncte EMC gratuite si se adreseaza medicilor de toate specialitatile care doresc sa invete sau sa aprofundeze arii de terapie precum Obstetrica-Ginecologie, Oncologie si Vaccinologie.

Cursantilor care au absolvit examenul final li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente, iar suportul de curs va putea fi accesat si dupa finalizarea cursului, pe platforma FormareMedicala.

divider Cuvinte cheie curs: hpv, vaccinarea hpv, cancerul de col uterin, hpv femei, virusul hpv, vaccinarea anti hpv, infectia hpv

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management