Curs online EMC

Vaccinarea in timpul sarcinii

Conf. Dr. Dominic ILIESCU SL Dr. Gindrovel DUMITRA

Cursul a expirat. Aveti in continuare acces la materialele de curs, dar nu mai pot fi emise diplome.

Categoria: Medicina de familie Obstetrica Ginecologie Vaccinologie

Structura: 2 lectii

Aproximativ 8 ore de studiu

Disponibil pana la: 2022-09-15

Organizator: Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova

sustinut de:
sponsor


Cursul „Vaccinarea in timpul sarcinii” este un curs ce isi propune sa aduca in atentia medicilor din toate specialitatile noutati in materie de vaccinologia specifica din timpul sarcinii.

Acest curs online ofera 8 puncte EMC gratuite, dupa parcurgerea tuturor lectiilor si absolvirea testului final de cunostinte acumulate.

In prima etapa a cursului ne-am propus sa explicam de ce este necesara vaccinarea in timpul sarcinii, venind in sprijinul acestei explicatii cu exemple concrete, cum ar fi: impactul gripei si a tusei convulsive asupra fatului si asupra mamei. Tot in aceasta etapa ne-am propus sa abordam si strategii de comunicare utila cu mama, adaptata in functie de educatia si de nivelul acesteia de intelegere.

Cursul detaliaza, in etapa urmatoare, tipurile de vaccinuri in functie de tehnologia lor de realizare, specificul administrarii in timpul sarcinii si in perioada post partum. Este extrem de important ca femeia insarcinata sa inteleaga ca administrarea acestor vaccinuri este sigura si nu produce reactii adverse asupra fatului.

Ulterior ne-am concentrat atentia asupra indicatiilor si contraindicatiilor vaccinurilor, conform ghidurilor in vigoare.

Apoi, in urmatoarea etapa a cursului se aduc informatii legate de rolul extrem de important al medicului, in special al medicului de familie si al obstetricianului, in depasirea barierelor psiho-emotionale si socio-economice care stau in calea vaccinarii.

Se mai explica si importanta vaccinarii cu schema de vaccinare nationala, informatie care trebuie clar transmisa viitoarei mame, pentru ca aceasta sa poata primi din surse sigure si competente informatiile cele mai utile pentru copilul ei inca nenascut.

Cursul este interactiv si se adreseaza specialistilor din toate domeniile medicale care doresc sa invete sau sa aprofundeze arii de terapie precum Obstetrica – Ginecologie si Vaccinologie.

Absolventilor li se vor acorda diplome de participare cu punctele EMC aferente iar suportul de curs va putea fi accesat si dupa finalizarea cursului, pe platforma FormareMedicala.

divider Cursurile FormareMedicala sunt creditate pentru urmatoarele specialitati:
Medicină de familie; Medicină de urgenţă; Medicină internă; Alergologie şi imunologie clinică, Anestezie şi terapie intensivă Boli infecţioase; Cardiologie; Cardiologie pediatrică; Dermatovenerologie; Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Endocrinologie; Expertiza medicală a capacităţii de muncă; Gastroenterologie; Gastroenterologie pediatrică; Hematologie; Medicină fizică şi de reabilitare; Medicina muncii; Medicină sportivă; Nefrologie; Nefrologie pediatrică; Neonatologie; Neurologie; Neurologie pediatrică; Oncologie medicală; Oncologie şi hematologie pediatrică; Pediatrie; Pneumologie; Pneumologie pediatrică; Psihiatrie; Psihiatrie pediatrică; Radioterapie; Reumatologie, Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie pediatrică, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Urologie, Anatomie patologică, Epidemiologie, Medicina de laborator, Medicina legala, Medicina nucleara, Microbiologie medicala, Sanatate publica si management